YLE uutiset: Rotukoira on aina sisäsiittoinen

Yle Lahti 31.6.2011:Koira_Bischon_fris__406962b

Kahden keskenään erirotuisen koiran risteytys on todennäköisesti puhdasrotuista terveempi, vahvistaa koirien geenitutkimusryhmä. Rotukoira puolestaan on aina sisäsiittoinen, sukulaiskeskeisen jalostuksen tulos.

Väitetään, että sekarotuinen koira on terveempi ja elinvoimaisempi kuin pitkälle jalostettu rotukoira. Helsingin yliopiston tutkija Katriina Tiira koirien geenitutkimusryhmästä vahvistaa väitteen.

– Risteyttämällä eri rotuja saadaan todennäköisesti sisäsiittoista rotukoiraa terveempi eläin.

Tiira perustelee toteamustaan sillä, että sekarotuisessa yhdistyy yleensä kahden erilaisen sisäsiittoisen linjan perimä.

– Koirarodut ovat hyvin sisäsiittoisia jalostuslinjoja, joissa on paljon sukulaisia. On pyritty saamaan ulkonäöltään ja käyttäytymiseltään yhtenäisiä yksilöitä eli rotuja.

Keskenään risteytettävillä roduilla voi olla molemmilla paljon sairauksia, mutta eri geeneissä. Tällä perusteella pennut ovat tutkijan mukaan todennäköisesti vanhempiaan terveempiä.

Hyvä vastustuskyky

Sekarotuisen koiran terveys riippuu pitkälti geeneistä. Risteytettävillä, eri rotuisilla koirilla voi olla sama geeni, joka vaikuttaa johonkin sairauteen kuten epilepsiaan tai kaihiin.

– Jos kantajia yhdistetään kahdesta rodusta, sekarotuinen voi sairastua, Tiira selventää.

Yleensä sairausgeenit ovat kuitenkin roduissa omanlaisiaan, vaikka lopputuloksena on sama sairaus. Kaikki sairaudet eivät myöskään ole periytyviä. Koirilla tiedetään olevan yli 500 perinnöllistä sairautta.

Tutkija Katriina Tiiran mukaan sekarotuisen koiran vastustuskyky on todennäköisesti puhdasrotuista parempi, koska monen rodun sekoituksella immuunipuolustuksesta vastaava geenikokonaisuus on puhdasrotuista monimuotoisempi – se kun on yhdistelmä kahdesta erilaisesta sisäsiittoisesta linjasta.

Rotusekoitus ainoa vaihtoehto?

Tiukassa elää myös ajatus, että sekarotuinen koira elää automaattisesti puhdasrotuista lajitoveriaan pidempään. Tiiran tiedossa ei ole tutkimusta, jossa tätä olisi selvitetty. Hänestä ajatus kuulostaa kuitenkin järkeenkäyvältä.

– Muistutan, että monessa rodussa toiseen rotuun yhdistäminen voi olla ainoa pelastus. Tälläkin hetkellä roturisteytyksiä saatetaan käyttää, jos on tultu jalostuksellisesti tien päähän.

YLE Lahti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *